Anasayfa
Hizmetlerimiz
Referanslarımız
Hakkımızda
Blog

Alındı Belgesi (Bağış Makbuzu) nasıl düzenlenir?

Blog  /  Blog Yazısı

Bu yazımızda derneklerin Alındı Belgesi düzenlerken yaptıkları hatalara değineceğiz. Genel olarak yapılan hatalardan biri, ödemeyi (aidatı/bağışı) yapan kişinin TC Kimlik numarasının ya da vergi numarasının makbuza yazılmamasıdır. Sanılanın aksine ödemeyi (aidatı/ bağışı) yapan kişi ya da kurumun adını yazmak mecburi değildir. Bağışçılar isterlerse isimlerini gizli tutabilme hakkına sahiptirler. Ödemeyi yapan gerçek kişi ise; TC Kimlik numarası, tüzel kişi ise; vergi numarası mutlaka yazılmalıdır.

alindi-belgesi-bagis-makbuzu-nasil-duzenlenir

Kanunen bankaya gelen aidat veya bağışlara Alındı Belgesi düzenleme zorunluluğu bulunmamaktadır. Ancak, ödemeyi yapan kişi ya da kurumun makbuz talep etmesi durumunda makbuz düzenlememiz gereklidir. Bankaya gelen ödemelere Alındı Belgesi keserken iki konuya dikkat etmek gerekir:

Birincisi, Alındı Belgesi’nin tarihi mutlaka ödemenin banka hesabına geldiği tarihle birebir aynı olmalıdır. Bu durum makbuz koçanlarındaki tarih devamlılığını bozacağından dolayı, nakit tahsilatları için ayrı, banka tahsilatları için ayrı koçan kullanılmasını tavsiye etmekteyiz.

Dikkat edeceğimiz ikinci husus ise; makbuzun herhangi bir yerine ‘’Banka’’ ibaresinin yazılmasıdır. Aksi takdirde muhasebe kayıtlarını yapan kişi söz konusu geliri iki defa girebilir ve hesaplarda tutarsızlık oluşabilir.

Gelirin çeşidi bölümüne ‘’Bağış’’ ve ‘’ Aidat’’ kelimeleri dışında hiçbir şey yazılmamalıdır.

‘’Sponsorluk’’, ‘’ ……. Geliri’’, ‘’……… Satışı’’ gibi ibareler derneği vergisel anlamda sıkıntıya sokabilir.

Son olarak; Alındı Belgesi’ni yönetim kurulu üyeleri dışında biri imzalayacak ise o kişi ya da kişiler adına mutlaka yetki belgesi düzenlemelidir. Aksi takdirde haklarında zimmete para geçirme davası bile açılabilir.

Daha fazla detaylı bilgi almak ve sorularınız için bize ulaşabilirsiniz.

Adres

TomTom Mh. Nuri Ziya Sk. No:27/7 Kat:5
Beyoğlu İSTANBUL

Telefon

0 (212) 963 12 94

E-Posta

info@stkmaster.com