Anasayfa
Hizmetlerimiz
Referanslarımız
Hakkımızda
Blog
Blog  /  Blog Yazısı

Son dönemde Sanal Ofisler’in artması ile birlikte bir karmaşa yaşanmaya başladı. Kuracağınız bir şirket için Sanal Ofis seçeneğini kullanmak gerçekten çok mantıklı olacaktır. Ayda ortalama 150-200 liraya, her türlü ofis ve sekreterya hizmetini alabilmek, yasal adres olarak kullanabilmek, özellikle yeni kurulan şirketlerin mali yükünü büyük oranda üzerlerinden alıyor.

dernekler-ve-sanal-ofisler

Dernekler ve şirketler farklı kanunlara tabiler.

Konu şirketler olduğunda hiçbir yasal sıkıntı olmadığını biliyoruz; peki ama dernekler için de aynı şeyin geçerli olduğunu söyleyebilir miyiz? Öncelikle şu konuya açıklık getirmekte fayda var: Dernekler Kanunu’nun tüm şartları uygulandığı takdirde, ülkedeki 110 bin derneğin, neredeyse yarısı büyük bir sıkıntıyla karşı karşıya kalır. Bu nedenle, yasal yükümlülüklerimizi bilmemizde ve mümkün olduğunca eksiklerimizi kapatmamızda fayda var.

2004 yılından önce, her dernek düzenli olarak her sene incelenirken artık sistemin bu şekilde işlememesi ve yeterli sayıda denetim elemanı olmamasından dolayı sadece kamu yararına derneklerin düzenli incelenmesi sonucu oluşan ‘denetimsizliğin’; derneklerimizde bir rehavet durumu yarattığı görülmektedir. Denetleme Kurullarının da ‘sözde’ var olmaları, gerçek anlamda fiilen görevlerini yapmamaları, yapanların da sadece mali konuları denetlemesi sonucunda, yönetimsel anlamda ki bir çok yanlışın artarak devam ettiği bir ortamdayız.

Dernek yöneticileri, ‘iyi niyet’ ve ‘gönüllülük’ kavramlarının ardına sığınarak, bu ‘denetimsiz’ ortamda başlarına bir şey gelmeyeceği düşüncesiyle maddi ve manevi yaptırımlarla karşı karşıya kalabileceklerinin farkında değiller.

Dernek merkezi seçerken nelere dikkat etmeliyiz?

Bu karamsar tabloyu Sanal Ofisler konusuna bağlayalım şimdi de. Dernek kurmak için evraklarınızı hazırladınız ve İl Dernekler Müdürlüğü’ne gittiniz. Size sorulan ilk sorular, dernek merkezi göstereceğiniz adres ile ilgili olacaktır:

Söz konusu adres müstakil mi?
Müstakil değil ise, binada konut var mı?
Konut var ise, konutların hepsinden yazılı izin aldınız mı?
Derneğin kurulacağı adreste başka dernek, vakıf ya da şirket var mı? (Kesinlikle olmaması gerekiyor)
Derneğin kendine özel kapısı ve kendine özel odası var mı? (Ortak alan kesinlikle olamaz)


Eğer dernek merkezi olarak bir sanal ofis tutmaya karar verdiyseniz, “Derneğin kendine özel kapısı ve kendine özel odası var mı?” sorusuna vereceğiniz yanıt ‘Hayır’ olacak ve dernek kurma işlemleriniz daha başlamadan sona erecektir. Ya da ‘Nerden bilecekler, nasılsa bir şey olmaz’ diyerek, ‘Evet’ yanıtını vereceksiniz ve derneğin kuruluş işlemlerini tamamlayacaksınız.

Dernek merkezini doğru seçilmemesi nelere sebep olabilir?

Peki en kötü senaryolarda başınıza neler gelebilir? Bir şikayet ya da farklı bir sebepten dolayı İl Dernekler Müdürlüğü derneğinizin Sanal Ofis kullandığını öğrenirse, polis eşliğinde söz konusu adresi mühürlerler. Siz yönetim kurulu kararı ile adres değişikliği yapmadan ve bu değişikliği internetten bildirmeden de bu mührü kaldırmazlar. Böyle bir durumda Sanal Ofis firması ile yaşayacağınız hukuki sorunları ve itibar zedelenmesini düşünün. Ayrıca, siz kuruluş işlemleri sırasında ‘Derneğin kendine özel kapısı ve kendine özel odası olduğunu’ beyan ettiğiniz için, yalan beyandan dolayı hakkınızda dava açılabilir.

Tüm bu kötü senaryolar ışığında, kısaca dernekler Sanal Ofisleri kullanamazlar. Başvurduğunuz Sanal Ofis firmaları ticari kaygı nedeniyle size bunu söylemezler ya da gerçekten kendileri de bilmiyordur. Ama hangi seçenek olursa olsun, sizlerin yönetim kurulu üyeleri olarak, böyle bir uygulamadan doğacak hukuki sonuçlar karşısında tam sorumlu olduğunuzu unutmayın.

Bitirirken

Güzel şeyler yapacağız derken, doğru kişilere doğru soruları sormamaktan kaynaklanan bilgi eksikliği nedeniyle sıkıntılar yaşamamanız dileğiyle.

Ferdi Kibar
Dernek Danışmanı

Adres

TomTom Mh. Nuri Ziya Sk. No:27/7 Kat:5
Beyoğlu İSTANBUL

Telefon

0 (212) 963 12 94

E-Posta

info@stkmaster.com