Anasayfa
Hizmetlerimiz
Referanslarımız
Hakkımızda
Blog
Blog  /  Blog Yazısı

Bu yazımızda, işlevini kaybetmiş bir derneğin kapanma yöntemini anlatacağız. Yani dernek üyelerinin iradesi ile yapılan fesihten bahsediyoruz. Ayrıca olağan dışı durumlar için değişik yöntemler de (mahkeme kararı gibi) bulunmaktadır.

dernek-kapanisi

#1 Olağanüstü Genel Kurul çağrısı nasıl yapılır?

Öncelikle, Yönetim Kurulunun bir yönetim kurulu kararı alması ve ardından dernek üyelerine Olağanüstü Genel Kurul çağrısı yapması gerekmektedir. Bu Olağanüstü Genel Kurul’un tek gündem maddesi ile, yani ‘fesih konusunu görüşmek üzere’ toplanması en doğrusudur. Olağan Genel Kurul’larda da fesih görüşülebilir ama teknik olarak çok sağlıklı olmadığını belirtmeliyiz. Fesih görüşülecek olan Olağanüstü Genel Kurul örnek duyuru metnini buradan indirebilirsiniz.

#2 Fesih kararı için gerekli yeter çoğunluk nedir?

Fesih konusunda karar alınabilmesi için, dernek üye tam sayısının 2/3’ünün ilk toplantıda hazır bulunması gerekmektedir. Eğer ilk toplantıda bu rakama ulaşılamaz ise, genel kurul ikinci toplantıya ertelenir. İkinci toplantıda ise, zorunlu organların toplam sayısının iki katı üyenin katılımı yeterlidir ve katılanların 2/3’ünün Fesih’e onay vermesi gerekmektedir. Hazırlanması gereken Genel Kurul Divan Tutanağının örneğini buradan indirebilirsiniz.

#3 Genel kurul sonuç bildirimi kaç günde yapılır?

Genel Kurul yapıldıktan sonra, diğer genel kurulların aksine, Genel Kurul Sonuç Bildirimi’nin 30 gün içinde değil, 7 gün içinde yapılması gerekmektedir. Aynı şekilde, Genel Kurulu Bildirimini yaptıktan sonra, fesih başvurusunun da Genel Kurul tarihinden itibaren 7 gün içinde tamamlanması gerekmektedir.

#4 Fesih başvurusu için hazırlanması gereken evraklar?

1.Genel Kurul Bildirimi: Genel Kuruldan sonra 7 gün içinde DERBİS’ten bildirimi yapıyoruz ve ardından bildirimin çıktısını alıp, kaşeleyip imzalıyoruz.
2.Dilekçe: Fesih Başvuru örneğini buradan indirebilirsiniz. Boş yerlere derneğimizin bilgilerini yazdıktan sonra, kaşeleyip imzalıyoruz.
3.Divan Tutanağı: Genel Kurul esnasında hazırlanan tutanak zaten divan heyeti tarafından imzalanmış olarak elimizde bulunmaktadır.
4.Tasfiye Tutanağı: Derneğin kurulduğu günden bugüne kadar kullanmış olduğu tüm defter ve makbuzların, onay mercilerinin ve ne kadar kullanıldıklarının yazılı olduğu tutanaktır. Ayrıca, derneğin kapandığı yılın başındaki mevcudu, yıl içindeki gelir gider durumu ve fesih işlemine girerken ki mevcutları da bu tutanakta belirtilir. Bizim tavsiyemiz, mümkünse fesih öncesinde derneğin tüm varlıklarını sıfırlamanızdır. Nakit, gayrimenkul ya da demirbaş mevcudu olan derneklerin kapanışı uzun sürmekte, tüm varlıkları sıfırlanana kadar da sonuçlanmamaktadır. Örnek tasfiye tutanağını buradan indirebilirsiniz.

#5 Dernek kapanışı (fesih) sonrasında yapılması gerekenler nelerdir?

Genel Kurul tutanağında da göreceğiniz gibi, en son yönetim kurulu üyeleri otomatikman tasfiye kurulu üyeleri haline geliyorlar. Tüm bu bahsettiğimiz evrakları son yönetim kurulu üyeleri, tasfiye kurulu üyesi sıfatıyla imzalayabilirler.

Yukarıda saydığımız evrakları Genel Kuruldan sonra yedi gün içinde İl Dernekler Büro Amirliğine teslim ediyorsunuz. Eğer herhangi bir mevcudu yok ise, başvurduktan ortalama bir hafta sonra da, tasfiyenin sonuçlandığını gösteren belgeyi teslim alıyorsunuz.

Fesih tarihinden itibaren 5 yıl boyunca tüm belge ve defterleri saklamanız gerektiğini de unutmayın.

Adres

TomTom Mh. Nuri Ziya Sk. No:27/7 Kat:5
Beyoğlu İSTANBUL

Telefon

0 (212) 963 12 94

E-Posta

info@stkmaster.com